• praktijk_00.png
  • praktijk_10.png
  • praktijk_20.png
  • praktijk_30.png
  • praktijk_40.png

pmtactief logo banner

Erik, 39 jaar

Erik heeft ruim een half jaar last van duizeligheid, misselijkheid en voelt zich toenemend moe, gespannen en somber. Hij gebruikte sporten als uitlaatklep, om zijn spanningen van zijn drukke baan als manager, los te kunnen laten. Door de toenemende drukte op zijn werk ging Erik steeds meer sporten en ontstond er een ongezonde balans tussen werk en privé. Lichamelijk heeft hij zichzelf uitgeput en overbelast.
Wanneer Erik voor de eerste keer bij PMT in de zaal aan de slag gaat, ervaart hij erg veel spanningen en durft zijn lichaam bijna niet actief te gebruiken. Hij stopt vaak al na een minimale inspanning. Het blijkt als snel dat hij erg bang is geworden om zichzelf te overvragen en ervaart snel een gevoel van duizeligheid.

De vicieuze cirkel, die van toepassing is, wordt al snel duidelijk. Doordat de lichamelijke activiteit minimaal is, gaan conditie en spierkracht achteruit, hierdoor zal vermoeidheid nog meer toenemen of in ieder geval niet minder worden. Van belang is deze cirkel te doorbreken.

Bij PMT heeft Erik geleerd om de belasting van zijn lichaam langzaam weer op te bouwen, het herkennen van lichaamssignalen en de daarbij behorende (adequate) lichaamsgrenzen horen hier ook bij. Daarnaast heeft hij geleerd om de belemmerende gedachten als: ”ik moet nu echt stoppen, anders word ik duizelig” om te zetten in meer geruststellende gedachten: “ik mag er op vertrouwen dat mijn lichaam deze inspanning wel aan kan”.

Na een paar weken ervaart Erik al een lichte verbetering in zijn belastbaarheid, de vermoeidheid blijft nog aanhouden maar niet meer de gehele dag, ook omschrijft Erik een ander soort vermoeidheid. Zijn stemming klaart op en zijn gevoel van angst verdwijnt.

Milou, 15 jaar

Milou gaat naar de middelbare school waar zij met regelmaat flauw valt tijdens, voor haar, spanningsvolle situaties. Hierdoor is ze erg onzeker geworden en heeft weinig vertrouwen in haar eigen lichaam.

Bij PMT heeft Milou geleerd om haar negatieve gedachten om te buigen naar meer geruststellende gedachten. Dit zorgde ervoor dat Milou meer ontspannen kon blijven en lichaamssignalen zoals snellere ademhaling op tijd kon herkennen. Tijdens PMT heeft Milou geleerd weer grip te krijgen op haarzelf wat haar meer vertrouwen heeft gegeven en wat ervoor gezorgd heeft dat ze niet meer flauwvalt.

denken, voelen, doenDaan, 10 jaar

Daan heeft nu ruim 3 maanden hoofdpijn, die voor verschillende dokters onverklaarbaar is. Hij zit in groep 7, maar verzuimt de laatste tijd veel. Naast de onverklaarde hoofdpijn heeft hij veel moeite met gaan slapen en doorslapen.

Bij PMT leert Daan als eerste zich te ontspannen, zowel in sport en spel als in rust. Al snel wordt duidelijk dat hij erg veel aan het denken is. Hij piekert veel, is erg bezig met wat anderen van hem vinden, probeert erg zijn best te doen om het voor iedereen goed te doen, waardoor hij zichzelf voortdurend onder druk zet. Ook blijkt al snel dat boosheid en verdriet er niet mogen zijn.

Doordat Daan tijdens de PMT inzicht krijgt in zijn eigen denken, voelen en doen, lukt het hem te experimenteren met nieuw gedrag en nieuwe gedachten te vinden. Gaandeweg ervaart Daan meer rust en ontspanning en nemen de hoofdpijnklachten af.